چگونه والدین میتوانند همانند یک کوچ، نقش آفرینی کنند؟
این روزها فرزند پروری یکی از شیرینترین و چالشبرانگیزترین نقشهایی است که والدین با آن سروکار دارند. این امر در زمان کودکی فرزندان با سختی کمتری همراه است و رفته رفته در سالهای نوجوانی فرزندان که مراحل رشد فیزیکی و تغییرات جسمی، روحی و عاطفی را شروع میکنند، به مراتب دشوارتر میشود.
بدیهی است که همه والدین بهترین تربیت و رشد، بهترین محیطهای آموزشی، بهترین دوستان، بهترین فرصتهای شغلی، بهترین ازدواج و آینده را برای فرزندان خود میخواهند و تا جایی که در توانشان باشد همه تلاش خود را در این راستا بکار میگیرند. اما غالباً در میان تمامی این تلاشها، پدران و مادران فراموش میکنند نوجوانی در این میان وجود دارد که در هالهای از ابهام نسبت به گذشته و آینده خود قرار دارد؛ و میخواهد بفهمد چه کسی است، در چه موقعیتی قرار دارد و چه گزینههایی را باید انتخاب کند.
از آنجایی که والدین نقش اصلی را در هدایت فرزند خود به سوی موفقیت ایفا میکنند، به همین دلیل است که باید در راستای رشد و عملکرد قوی نسبت به فرزندان، تعلیم ببینند و دانش خود را افزایش دهند تا بتوانند با اتکا به پژوهشها و دستاوردهای جدید در زمینههای لازم، نقش یک کوچ را برای فرزندان خود ایفا کنند. زمانی که پدران و مادران آموزشهای لازم را در این راستا ببینند، رفتارها و واکنشهای فرزندانشان را در موقعیتهای متفاوت بهتر درک کرده و همانند یک دوست آگاه راهنمای آنها در چالشهای پیشروی زندگی هستند.
طی ده سال گذشته تحقیقات در مورد کوچینگ والدین و فرزندان نشان داده که کوچینگ والدین، کودکان، نوجوانان و سیستمهای خانوادگی باعث کاهش استرس در شرایط مختلف خانوادگی میشود و مهارتهای کلیدی برای خانواده فراهم میکند و نیز باعث شکوفا شدن، بلوغ و رشد همه اعضای خانواده میشود.
والدین چگونه میتوانند همانند یک کوچ راهنمای فرزند خود باشند؟
امروزه برای ارتقا سطح دانش والدین در خصوص مهارتهای اساسی کوچینگ روشی به نام والدین در نقش کوچ طراحی شده است. این روش براساس جدیدترین متدهای روانشناسی، علوم اعصاب و تحقیقات مربوط به رشد مغزی کودکان و نوجوانان طراحی شده است. استفاده از این مهارتهای کاربردی کوچینگ به والدینی که در نقش کوچ هستند، کمک میکند تا از رویکردهای پیشرفته در ارتباطات روزمره خود با فرزندانشان بهره گیرند تا آنها با موفقیت بیشتری از چالشهای زندگی از جمله دوره نوجوانی، رو به جلو حرکت کنند.
والدینی که با بکارگیری مهارتهای کوچینگ در نقش کوچ هستند، در واقع به صورت روزمره از رویکردهای پیشرفته متمرکز بر راهحل استفاده میکنند و به کودک کمک میکنند تا با کنجکاوی و شادی یاد بگیرد و اکتشاف کند. کودکانی که به شیوهای کوچینگ محور و متمرکز بر آموزش تحصیل میکنند، به عادتهای مثبتی دست مییابند و آنها در آینده شخصیتهای قوی و قابل اتکایی خواهند داشت.
نکات مهم جهت نقش آفرینی بهتر کوچینگ والدین
برای انجام مطلوب فرایند والدین در نقش کوچ به چند مورد باید توجه ویژه داشته باشید که در ادامه این مقاله به آنها خواهیم پرداخت.
1. نقش خود را تغییر دهید
برای اینکه شما بتوانید نقش کوچ بودن را بهتر ایفا کنید نیاز است تا خود را با مراحل رشد فیزیکی و روحی فرزندان از کودکی تا بزرگسالی هماهنگ کرده و سعی کنید با توجه به نیازهای آنها در شرایط متفاوت، تغییر کنید. برای مثال، در سالهای ۶ تا ۷ سالگی که کودکان راهی محیطهای آموزشی شده و خواندن و نوشتن را میآموزند؛ نیاز است تا شما راهنمای کودک در این امر باشید. و این راهنماییها گام به گام همراه با بزرگ شدن فرزندان ادامه دارد تا آنها با گذشت زمان بتوانند از پس کارهای خود برآیند و آماده وظایف بزرگتر و مهمتر در آینده شوند.
2. نگاه خود را تغییر دهید
در این مرحله کافی است از موضع نقش والد هدایتگر خود کوتاه بیایید و به فرزند خود بفهمانید که برای نظرات و دیدگاه او ارزش قائلید؛ اما چگونه؟ بهترین کار این است که به علایق، خواستهها، ایدهها و نظرات فرزند خود گوش بسپارید و به اختلاف عقیدههای او با خود واکنشی نشان ندهید؛ بلکه بگذارید او حس ارزشمندی داشته باشد و به عنوان یک فرد مستقل، نظرات و دیدگاههای خود را بیان کرده و هویت خود را دریابد. زمانی که یک والد کوچ اینگونه با فرزند خود رفتار کند باعث میشود تا مزیتهایی را برای فرزند خود به ارمغان آورد. این مزیتها عبارتند از:
1.به عنوان یک انسان ارزشهای خود را درک کند
2.احترام و انگیزه را بهطور متقابل منعکس نماید
3.خوب شنیدن دیگران و آرامش را بیاموزد
4.بهطور متقابل خواستهها را توسعه و پرورش دهد
5.اعتقادات و ارزشهایش شکل میگیرد
6.یاد بگیرد چه موقع و کجا مذاکره و مدارا کند
7.درک میکند که عضوی از یک اجتماع است
8.از چالشهای زندگی با روی باز استقبال کند.
3. مهارتهای بیشتری بیاموزید
اگر شما به عنوان یک والد کوچ میخواهید به فرزندتان کمک کنید تا خودش را بهتر بشناسد، اول باید خودتان و مهارتهایتان را بیشتر بشناسید. برای افزایش سطح مهارتهای خود سعی کنید شناخت اجمالی از تواناییهای کوچ داشته باشید و با تمرین بسیار مهارتهای یک کوچ را بیاموزید. در این راستا نیاز است تا استانداردهایی را برای خود تعیین کنید و در این راه منعطف و خلاق، صبور و شکیبا و ثابت قدم و استوار باشید.
اکنون که تصمیم گرفتید مهارتهای خود را افزایش دهید و در نقش کوچ با فرزند خود رفتار کنید لازم است تا با پاسخ به پرسشهای زیر به شناخت دقیقتری از خود برسید.
1. به نظرتان آیا شما همیشه واضح و شفاف صحبت میکنید؟
2. به صحبتهای فرزندتان، نظرات و دیدگاههای او با دقت گوش میکنید؟
3. وقت کافی را برای او اختصاص میدهید؟
4. هرگاه که او نیاز دارد با روی باز با او برخورد میکنید؟
5. صحبتهای او را بدون قضاوت و سرزنش کردن گوش میدهید؟
6. راهنمای خوبی برای او هستید؟
4. مهارتهای خود را بکار ببندید!
زمانی که مشکلات رفتاری خود را برطرف کردید و مهارتهای یک کوچ را فراگرفتید، آماده شروع فرآیند والد در نقش کوچ هستید. لازم به ذکر است که برخی از مهارتهای کاربردی را حین کار و با مطالعه در این زمینه خواهید آموخت. در این قسمت 7 روش تاثیرگذار طلایی برای موفقیت بیشتر در امر کوچینگ والدین را معرفی میکنیم:
1. به فرزندمان احترام بگذاریم
2. به صحبتهای او گوش بسپاریم
3. او را درک کنیم
4. از کارهای ارزشمند او قدردانی کرده و آنها را ارزشمند جلوه دهیم
5. او را در مواقع نیاز حمایت کنیم
6. او را مسئولیتپذیر پرورش دهیم
7. او را مستقل تربیت کنیم
نتیجهگیری
در این مقاله از سایت مهریزی کوچ، با مهارتهای مورد نیاز یک والد کوچ آشنا شدید و آموختید که چگونه میتوانید برای فرزندان خود پدر و مادری مهربان، دلسوز و در عین حال مشاوری آگاه باشید. اگر احساس میکنید در زمینه کوچینگ والدین نیاز به راهنمایی بیشتری دارید تنها کافی است از طریق راههای ارتباطی با ما تماس حاصل نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید