کوچینگ خانواده چه چالشهایی را حل میکند؟
کوچینگ خانواده به فرآیندی گفته میشود که در آن یک یا چند نفر از اعضای خانواده با یک مربی برای بهبود پویایی خانواده و رسیدن به اهداف مشخص همکاری میکنند.
کوچینگ خانواده در چه زمینههایی کاربرد دارد؟
برخی از مواردی که کوچینگ خانواده در آن نقش دارد را در ادامه به آن اشاره میکنیم، این موارد عبارتند از:
توانمندسازی همه اعضای خانواده
تقویت روابط میان خانواده
افزایش احترام بین اعضای خانواده بهخصوص احترام به پدر و مادر
افزایش اعتماد بهنفس همه اعضای خانواده
بهبود تعادل رفتاری فرزندان و حتی والدین
بهبود توانایی تصمیمگیری همه اعضای خانواده
بهبود مدیریت زمان خانواده
بهبود زندگی روزمره
حل تعارضات و دعواهای میان اعضای خانواده
کوچینگ خانواده با چه بحرانهایی مقابله میکند؟
مربیان خانواده به خانوادهها کمک میکنند تا ارزشها، خواستهها، نیازها و اهداف مختلف خود را بشناسند. در این حین مطمئنا راهکارهای برای رسیدن به این اهداف و همچنین پاسخگو نگهداشتن اعضای خانواده ارائه میدهند.
اصولا مربیان از قدرت اعضای خانواده استفاده میکنند و توجه خود را به مسائلی جلب میکنند که در آنها جایی برای پیشرفت خانواده وجود دارد تا به پیشرفتهای بعدی کمک کنند.
انواع چالشهایی که کوچینگ خانواده به آن کمک میکند
کوچینگ خانواده در جهت پویایی محیط و اعضای خانواده تلاشهای زیادی را بکار میگیرد، اما در این مسیر خانوادهها با چالشهای خاصی روبهرو هستند که در ادامه ذکر میکنیم.
چالشهای جدید والدین مانند پذیرش فرزندخوانده
چالشهای ازدواج فرزندان
نوع تعامل و ارتباطات میان اعضای خانواده
مسائل مربوط به والدین مانند اضطراب جدایی، افسردگی یا نظم و انضباط
کنترل روابط خارج از منزل نوجوان
پیشگیری از ترک تحصیل نوجوانان و جوانان خانواده
مدیریت عصبانیت یا استرس هرکدام از اعضای خانواده
کوچینگ خانواده چگونه عمل میکند؟
ازآنجاییکه هر خانواده نقطه شروع، اهداف و ارزشهای خاص خود را دارد و میخواهد در جهت آنها تلاش کند؛ نمیتوان یک رویکرد مشخص برای کوچینگ خانواده تعیین کرد.
در اصل مربی یا همان عضوی از هیئت مدیره خانواده، یک شخص ثالث خنثی و بی طرف است که به اعضای خانواده کمک میکند تا اهداف خود را شناسایی کرده، و به ایجاد روال و رفتارهای جدید کمک کنند. چنین عملکردی به خانواده کمک میکند تا تغییرات مثبتی تجربه کند و همچنان به نتایج مداوم دست یابد.
طبق تجربه برای تسهیل نتایج مثبت، ارزیابی و بهبود آنچه در طول زمان رخ میدهد اهمیت دارد؛ بههمیندلیل، مربیان هنگام کار از رویکردها و ابزارهای متفاوتی مانند: سنجش کامل خانواده، نظرسنجی از اعضای خانواده برای بررسی میزان رضایت و شناسایی نقاط قوت و ضعف همه اعضای خانواده استفاده میکنند.
۴ تفاوت بین کوچینگ خانواده و مشاوره خانواده چیست؟
هدف از کوچینگ خانواده، صرفا ارائه مشاوره نیست؛ در واقع کوچینگ خانواده یک مشارکت منحصربهفرد است که به اعضای خانواده کمک میکند تا رفتارها، اهداف و موانعیکه آنها را از حرکت رو به جلو باز میدارند؛ شناسایی کنند.
- مربیان خانواده کمک میکنند تا برنامههای عملی برای دستیابی به اهداف یا نتایج مورد نظر ایجاد شوند، که معمولا به ریشهیابی مشکلات نمیپردازند و کمتر بر گذشته تمرکز میکنند.
- مربیان خانواده کمک میکنند تا برنامههای عملی برای دستیابی به اهداف یا نتایج مورد نظر ایجاد شوند. معمولا به ریشهیابی مشکلات نمیپردازند و کمتر بر گذشته تمرکز میکنند.
- بیشتر بر اینکه اعضای خانواده در حال حاضر چه کسانی هستند متمرکز میشوند تا بتوانند همین موقعیت را طبق اهداف در آینده نزدیک بهبود بخشند.
- در حالی که رواندرمانگران تمایل بیشتری برای شناسایی رفتارهای گذشته و چگونگی تأثیر آنها بر شرایط فعلی دارند؛ آنها در هر جلسه تعدادی مشاوره ارائه میدهند و همیشه در جزئیات زندگی خانواده مشارکت ندارند.
شباهت بین کوچینگ خانواده و مشاور خانواده
البته شباهتهایی بین کوچینگ خانواده و مشاوره خانواده وجود دارد؛ به عنوان مثال: هر دو به مشتریان خود کمک میکنند تا تغییرات مثبتی در زندگی خود ایجاد کنند. البته ناگفته نماند، درصورت لزوم، کوچ خانواده مراجعهکنندگان خود را به رواندرمانگران ارجاع میدهند.
سخن آخر
اگر خانواده شما یا اطرافیانتان در شرایط بحرانی قرار گرفتهاند و خودشان قابلیت گذر از آن را ندارند، پیشنهاد میشود از کوچینگ خانواده استفاده کنید. وجود کوچ نه تنها به حل بسیاری از تعارضات و مشکلات کمک میکند، بلکه باعث بهبود مسیر و رسیدن به اهداف خانوادگی میشود.
دیدگاهتان را بنویسید